» «
בריסטה
מה עושה הבריסטה?



בריסטה (Barista) הוא, אם תרצו, ה"ברמן" של הקפה. זהו מוזג הקפה שמתמחה בהכנה של משקאות הקפה הרבים, בעיקר באמצעות מכונת האספרסו.

התואר "בריסטה", באזורים ובמדינות בהן הקפה נחשב במיוחד ונשמר רק למי שרכשו דרגת מיומנות גבוהה בהכנה מקצועית של קפה.

הבריסטה האמיתי לומד את המומחיות הזו בהכשרה שאינה ארוכה מאוד, אך היא מקצועית למדי. במקומות שונים בעולם יש בתי ספר המכשירים אותם לעבודה.

מיומנות כזו מחייבת ידע רחב בהכנת הקפה לסוגיו ותכונות מגוונות של סוגי הקפה, כמו גם בתחומים של שליטה בתערובות פולי הקפה, במותגי קפה, שיטות קליה והבנה והיכרות מעמיקים עם מכונת האספרסו והציוד ההיקפי שמשמש להכנת הקפה.

המונח "בריסטה" וברבים "בריסטי" בא מהשפה האיטלקית, בה משמעותו היא מוזג באופן כללי ולאו דווקא בתחום הקפה.

על פי רוב, הבריסטה הוא גם מומחה או לפחות מתמחה ב"לאטה ארט", בעברית "אמנות הקפה". באמנות זו מציירים הבריסטי את הציורים המיוחדים שעל הקצף באספרסו ובקפוצ'ינו.

בעולם מתקיימת לא מעט תחרויות בריסטי, המושכות קהל רב. בתחרויות הללו מתחרים ביניהם המקצוענים מזיגה או קופיפליירינג ובביצועי אמנות קפה ("לאטה ארט").


כך מכין הבריסטה קפה:

https://youtu.be/Z7e8tmcSrxg


הנה מדריך המלמד את מקצוע הבריסטה:

https://youtu.be/Ru2VFX8GbOo


כמה סוגי קפה שכל בריסטה חייב לדעת להכין (עברית):

https://youtu.be/llnGxGZkdrU


כך מלמדים בריסטי לצייר בקפה (עברית):

https://youtu.be/zQPuySkKAuQ


והדרכה קלה לציור בקפה, ה"לאטה ארט" שלא מעט בריסטות משקיעים ומצטיינים בו (עברית):

https://youtu.be/WncF1iUncI8
קפוצ'ינו
מאיפה בא הקפוצ'ינו?



הקפוצ'ינו (Capuccino) הוא אחד מסוגי הקפה האהובים בעולם. כמו את האספרסו שהם המציאו, האיטלקים מצטיינים גם בהכנתו של הקפוצ'ינו ומאיטליה הוא עבר לארצות רבות בעולם.

וינה, בירת אוסטריה והעיר שבה נוסד בית הקפה הראשון בעולם היא גם בית הולדתו של הקפוצ'ינו. כנראה שהוא נולד בטעות, כשמישהו הציב כוס חלב ליד הצינור של פליטת האדים מהדוד של מכונת אספרסו קדומה. כשראה מי שראה את הקצף שנוצר וניסה להוסיפו מעל קפה האספרסו הוא ודאי התרשם מאד מהשילוב של השניים. מכאן הייתה הדרך קצרה להציעו ללקוחות ולהוסיף מעליו מעט אבקה של שוקולד.

חשוב לציין שהטעם והצורה של הקפוצ'ינו שאנו מכירים כיום הוא שדרוג של הקפוצ'ינו האוסטרי המקורי, שבא מאיטליה. הקפוצ'ינו המקורי גם השתנה בקצף שלו. אם בעבר הונחה ''גבעה'' של קצף סמיך מעל האספרסו, זה השתנה לקצף קרמי ופחות כבד, מה שעושה את הקפוצ'ינו המודרני רזה יותר וקליל לשתייה. עליו גם התפתחה עם הזמן אמנות הקפה - אותם ציורי קפה מרשימים שהבריסטות, מומחי הכנת הקפה, יודעים ואוהבים להכין מעל הקצף.

מקור השם קפוצ'ינו הוא מה"קפוצ'יו". זהו שמו של הברדס שלובשים נזירים במסדר איטלקי נוצרי של הפרנצ'סקנים. שילוב הצבעים של הקצף הלבן מעל האספרסו החום הזכיר למישהו את הקפוצ'יו הפרנצ'סקני והוא מותג כמשקה קפה קפוצ'ינו.


הנה תולדות הקפוצ'ינו:

https://youtu.be/HJK3ZjAlesA


סיפור תולדות המשקה המוקצף מפיו של בריסטה מומחה:

https://youtu.be/-saz9hakthw


וכך מכינים קפוצ'ינו משובח:

https://youtu.be/2Ao5b6uqI40
אמנות קפה
מהי אמנות קפה?



זו אמנות מטורפת, שבה האמן צריך לעבוד מהר ומדויק, יותר בהזזה של חומר מאשר בעיצוב על ידי שימוש בכמויות, בהוספה וכדומה. כמו ציור במשטח חול, זו אמנות מונוכרומטית, ללא גוונים.

אבל זו גם בפירוש האמנות הכי זמנית שיש - יצירת אמנות קפה (Coffee art) תשרוד במקרה הטוב דקות אחדות בלבד.

הקופי ארט, אמנות הקפה, היא אמנות של ציור ועיצוב בחלב המוקצף שמעל לקפה הקפוצ'ינו או הקפה-לאטה.

היא נולדה ככל הנראה מהברקה יצירתית של בריסטה, מוזג קפה מקצועי (מקצוע שמקביל לברטנדר, שהוא הברמן המומחה באלכוהול, או לדף, מומחה במזון). אותו בריסטה אלמוני היה בעל חוש יצירתי ואמנותי ובהברקה שיש בה מן הגאונות, ניסה לצייר בקצף שמעל לכוס.

הוא הצליח. בריסטות יצירתיים ובעלי כישרון אמנותי מעצבים ומציירים כבר שנים בכוסות קפוצ'ינו. מעלי שלכת ועצים דימיוניים ועד לבתים, טירות, פרצופים דמיוניים ואפילו דיוקנאות של ידוענים. הכל אפשרי.

כי בכוס קפה עם קצף אפשר לצייר כמעט הכל. עושים כאן שימוש בשלל טכניקות, החל מהמזיגה המעוצבת ועד לקיסם שמשמש כמכחול, שפיכת אבקת קפה בפיזור שהוא אמנותי, מזיגה של שוקולד, הוספת ערימת קצף מפוסלת ועוד.

כל הדרכים כשרות בדרך ליצירת האמנות הרגעית הזו, שמתמוססת לנו בפה והורגת את עצמה ברגע השתייה.


הנה הקופי ארטיסט מייק בריץ', שמצייר דיוקנאות מפורסמים כמו לאונרדו דה קפוצ'ינו ועוד:

https://youtu.be/zKv6DsO4beQ


על אמנות הציור בחלב מוקצף:

https://youtu.be/qQn-_01zsT8


אמן קפה בעבודה:

https://youtu.be/z70ibj_skgM


טכניקות בסיס - קופי ארט למתחילים:

https://youtu.be/jYq1pHJYQmw


אמני הלאטה שעושים אמנות קפה בתלת ממד:

https://youtu.be/tbFQpGjHBjE


וכך תציירו עלה בקפה (עברית):

https://youtu.be/WncF1iUncI8
אמריקנו
איך הולידה מלחמת העולם את ה"אמריקנו"?



קפה אמריקנו (Americano) נולד כשהגיעו החיילים האמריקנים לאירופה, בזמן מלחמת העולם השנייה. בבית שתו החיילים את מה שכל אמריקאי שתה אז - קפה פילטר. אפשר לזלזל במרק הקפה הזה או לאהוב אותו, אבל החיילים רצו את מה שהתרגלו לשתות והיה בשבילם בית. מלחמה לא מלחמה - הם חיפשו נואשות את הקפה שהכירו ולא התחברו לקפה שהאירופים נהגו לשתות.

ככל הנראה נולדה ההברקה באחד מבתי הקפה הקטנים. כאן ראה בעל הבית שהחיילים האמריקנים לא אוהבים את האספרסו המשובח שלו. הוא העביר אותו לכוס גדולה ומזג לתוכה תוספת של מים רותחים והגיש להם. החיילים הופתעו לגלות שהוא יודע להכין את הקפה שהם אוהבים והם שתו אותו בהתלהבות. נולד קפה אמריקאי ממכונות האספרסו האירופיות.

וכך החלו להגיש לחיילים האמריקנים לדרישתם את האספרסו האירופי, בצירוף קנקן קטן של מים חמים לידו. בצורה כזו זכו החיילים האמריקנים לקפה שהיה איכותי כמו האספרסו, אבל הוא לא היה מרוכז כמוהו. כל חייל יכול היה לדלל את הקפה לפי טעמו. כך נמנעו מוכרי הקפה האירופים מלמהול את האספרסו בעצמם, במה שנתפס כמעט כחילול הקודש של אוהבי קפה אמיתיים...


כך נולד קפה אמריקנו:

https://youtu.be/K6OYw1GCvCQ


וכך מכינים אמריקנו טוב:

https://youtu.be/5aDqNwMVEyc

בריסטה

אספרסו
איך הפך האספרסו למלך הקפה?



קפה אספרסו (Espresso) הוא מלך סגנונות וסוגי הקפה. הוא הומצא באיטליה כדי לספק קפה מהיר לאנשים עסוקים וממהרים, שלא פעם אף שותים אותו בעמידה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.

מכונת הקפה היא מתקן המאפשר מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים, העוברים בתוכו בלחץ גבוה. כך מתקבלת התמצית החזקה והארומטית, שמעליה מתנוססת שכבת קצף קפה המכונה "קרמה" והיא המעידה שהאספרסו הוא איכותי.

טעם האספרסו הוא טעם נרכש. הוא מרוכז ודומיננטי ולא כולם מסתדרים איתו כמו שהוא. יש המדללים אותו בחלב (לאטה), במים חמים (אמריקנו) ובקצף (קפוצ'ינו או במה שנקרא בישראל 'קפה הפוך').

ואכן, גם הקפוצ'ינו עם חלב הקצף הלבן מורכב מאספרסו שנוצר במכונת האספרסו, כשמעליו מוסיפים את החלב המוקצף בקיטור והאהוב על רבים. אם האספרסו מיועד לממהרים - הקפוצ'ינו הוא הקפה למי שזמנו בידיו ויכול להתענג על קפה מפנק ואיטי יותר.

פירוש השם "אספרסו" הוא באיטלקית "מהר" או "לחוץ" - כדרך הכנתו בלחיצה במסננת ועל שם שתייתו החפוזה, בלגימה אחת או שתיים.


הנה תולדות האספרסו:

https://youtu.be/rF0bfK9wakI


האספרסו הוא הבסיס לכמה מסוגי הקפה האיכותיים:

https://youtu.be/jTH-YKSbbIw


כך מכינים אספרסו:

https://youtu.be/Mihmgxzqysg


והיום יש גם מכונות אספרסו ניידות:

https://youtu.be/pDZtm3JVo_w
פולי קפה
מהם פולי הקפה?



ממש כמו גרעיני הדובדבן או השזיף שנותרים אחרי שאוכלים את הפרי, פולי קפה (Coffee beans) הם גרעיני הפירות של שיח בעל פירות אדומים, שהתגלה במקור באתיופיה.

טעמו והארומה של סוגי הקפה השונים נקבעים על פי מקור פולי הקפה וגם לפי משך ואופי הקלייה שלהם. למרכיבים השונים שבפולי הקפה, כמו גם לתגובתם לחום של הקלייה השפעה אדירה על טעם הקפה. קלייה של 10 דקות, למשל, תיתן טעם שונה בתכלית מקלייה של 12 דקות, של 8 דקות וכך הלאה.

ברזיל היא המובילה בייצור פולי הקפה בעולם. שליש מהקפה העולמי מקורו בה ו-80% מפולי הערביקה, זן הקפה הפופולארי ביותר בעולם, הם מברזיל.


הנה בחירת פולי הקפה שמשתנה לפי השעה והצורך (עברית):

https://youtu.be/Q0hkH02Q4X0


כמה מפולי הקפה היקרים בעולם, בזכות טיפולים מוזרים משהו (עברית):

https://youtu.be/fkqmxZTIzhc?end=2m23s


בחירת הפולים המעולים היא מה שלא פעם הופך בית קפה או רשת כזו למצליחים (עברית):

https://youtu.be/T0DD-TExsew


למעשה, כך גילו במקור את פולי הקפה:

https://youtu.be/vT-lY1NZ2Fs


ולאתיופים יש עד היום את ה"בונה", טקס מסורתי של הכנת קפה (עברית):

https://youtu.be/FZ9IZhlYP8E


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.