שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהם מנועי התמונות וכלי יצירה ויזואלית ב-AI?
הבינה המלאכותית היצירתית (GenAI) כמו DALL-E היא מערכת המסוגלת לייצר תמונות ודימויים ויזואליים דמיוניים, המבוססים על פרומפטים - תיאורי מלל, אינפוטים טקסטואליים שכתב והזין לה המשתמש.
הכל הוא חלק מטכנולוגיה שנקראת "ג'נרטיב AI". זו בינה מלאכותית שבמקום לחשב ולנצח במשחקי טריוויה הפכה ליוצרת AI, לציירת, צלמת ועוד כל מיני סוגי אמנים - אבל במקרה שלה - תמיד באינטליגנציה מלאכותית.
באמצעות פרומפטים, תיאורים מילוליים דוגמת "אביר ימי-בייניימי עשוי מחצילים" או "מגדל מודרני בנוי על שריון של צב בסגנון פיקאסו" מייצרת המערכת תמונות וציורים מרהיבים ואפילו מדהימים.
ליצירת התמונות מהטקסט אחראית הבינה המלאכותית המבוססת על למידה עמוקה, מערכת הלומדת בעצמה רשתות נוירונים מלאכותיות, על סמך דפוסים שהיא מאתרת עצמאית, במיליוני תמונות וציורים המוזנים אליה על ידי המפעילים שלה.
להישג המקורי של DALL-E קמו די מהר מתחרים איכותיים לא פחות ואף יותר. הם מציעים עולם חדש וחסר תקדים של ציירים בינתיים, שרק ממתינים לבקשות מהמשתמשים ומזדרזים לצייר מבחר טיוטות, מהן יכול המשתמש לבחור את התוצר הסופי שמועדף, שיבוצע באיכות גבוהה.
איש לא יודע בדיוק כיצד המנועים השונים פועלים, אבל זו עבודה מדהימה של למידה עמוקה שמעבדת בעצמה את הדאטה ממיליוני תמונות ומלמדת את עצמה לצייר ולפרש את הפרומפטים לפיקסלים ותמונות.
התוצאות של DALL-E 2 היכו די מהר גלים בעולם הבינה המלאכותית ותחרות של חברות ומפתחי קוד פתוח יצרו גם הרבה שיפורים, הן באיכות הטכנית של התמונות והן ביכולות האמנותיות. כך למשל הולכות התמונות ונעשות מפורטות, הרזולוציה גדלה, יכולות הריאליזם, עבודת הצל והתאורה, השימוש במרקמים וציור הנראה כמעט טבעי לחלוטין. השטח מלא במודלים שבראשם מידג'רני, אידיאוגרם ו-Flux, המודל בקוד פותח שמייצר תוצרים שומטי לסתות.
הנה כלי Gen AI מצטיין ליצירה ויזואלית:
https://youtu.be/XZjaHJP0PQE
באיזה כלי לבחור לכל צורך? (עברית)
https://youtu.be/a5wUS6SQ0us?t=1m47s
"דאל-E" שכבר יכולה לצייר דיוקנאות מתיאור מילולי בשפה טבעית של מה שיכיל הציור:
https://youtu.be/qTgPSKKjfVg
על היכולת המופלאה של דאלי ליצור אמנות:
https://youtu.be/hiSgpZUAy2c
הסבר אמנות ה-AI:
https://youtu.be/alJdw4JDJ4o
מנועי יצירת תמונות מתחרים:
https://youtu.be/rGbNJrywLhk
גם היהדות ואפילו החרדית מקבלת אפשרויות שהולכות ומתפתחות (עברית):
https://youtu.be/KR29znIp2LU
ה"אאוט פיינטינג" של דאלי, בו הוא מרחיב תמונה:
https://youtu.be/G-Wsh1vUeVQ
קבלו משפר פרומפטים ליצירת תמונות (עברית):
https://youtu.be/HLhRFaXQ0vQ
מדריך להרחבת תמונות:
https://youtu.be/V1KLG159A2s
קליפ שכולו תמונות שנוצרו ממילות שיר של קינג קרימזון:
https://youtu.be/VR3AWdyVVdU
למה יש לבינה כל הזמן בעיה עם אצבעות?
https://youtu.be/24yjRbBah3w
גם למחוללי תמונות מעולים כמו מידג'רני יש בעיות (עברית):
https://youtu.be/xUpUhHsAWlg?long=yes
הסבר מעמיק וארוך על יצירת תמונות גנרטיבית (עברית):
https://youtu.be/aHPFq-Q6JQ0?long=yes
ויוצר רשת שחודש שלם העלה לרשת החברתית תמונות אושר ואווירה שיצר AI - ואז גילה לעוקביו את האמת:
https://youtu.be/FRClNMC_z-s?long=yes
מה זה סטוריבורד?
סטוריבורד (StoryBoard) בקולנוע הוא תיאור של השוטים המתוכננים לצילום, לרוב כשהם מצויירים על גבי נייר, כמו בקומיקס. מדובר בלוח תכנון שביצירתו יוצרי סרטים מקילים ומשביחים את תהליך הפרה-פרודקשן של הסרט.
בסטוריבורד מתוארים הצילומים המתוכננים מראש, בצורה ויזואלית, כדי לתאר את צילומי הווידאו או הפילם המתוכננים, עוד לפני הצילום.
המטרה של הסטוריבורד, בעברית "לוח סיפור", היא להקל על הבמאי ועל בעלי המקצוע השונים, בתכנון של צילומי הסרט.
הסטורי בורד מאפשר להבין את הסרט כפי שייראה על ציר הזמן, תמונה אחרי תמונה. הוא מסייע להמחיש את הסיפור, שוט אחרי שוט.
בעזרת הסטורי בורד ניתן לבדוק ולבקר מראש ובקלות רבה יותר דברים כמו מה עובד בסיפור ומה לא, לסמן כמה זמן ייקח כל שוט בסרט, לבחון האם הזרימה בין השוטים עובדת היטב והאם החיתוכים בין השוטים עובדים נכון.
בתור ייצוג גרפי של האופן שבו הסרט יתפתח, צילום אחר צילום, ייתכן שיצירת סטוריבורד נראה כמו שלב נוסף ואולי מיותר בתהליך הכנת סרט קצר או סרטון, אבל מדובר בשלב שמומלץ לעשות מה שניתן כדי לא לדלג עליו.
מקור השם "סטורי בורד" מגיע מהנוהג שהיה באולפני האנימציה הגדולים של פעם, לתלות איורים של כל שוט ושוט בסרט, על גבי לוח גדול על קיר האולפן. האיורים הללו איפשרו לצוות להתייחס לתכנית-העל של הסרט והוא היווה מעין מתכון להכנתו.
הנה דוגמה קצרה לסטורי בורד (עברית):
https://youtu.be/Rz1E0O3PSSw
מה זה סטורי בורד?
https://youtu.be/bpZjnH9wA4k
איך הסטוריבורד עובד?
https://youtu.be/6aTnEanIXBk
דוגמה לסטורי בורד מומחז בווידאו (עברית):
https://youtu.be/udK6HLxpaJE
הדרכה כיצד לעשות סטורי בורד, גם אם אינכם ציירים:
https://youtu.be/ux_Em1lVsjI
ויצירת סטוריבורד באמצעות כלי AI בסגנון של "Black and white sketch drawing style":
https://youtu.be/MKOG__oIe1o
מהו עיבוד מוסיקלי?
העיבוד המוסיקלי (Musical Arrangement) הוא ארגון של שיר או יצירה, לצורך ביצוע או הקלטה.
בעיבוד המוסיקלי יש ארגון של סגנון הביצוע, המקצב, הסולם, ההרכב המבצע, הכלים המשתתפים וכדומה. העיבוד הוא כמו בימוי של השיר, או עיבוד לתסריט של ספר.
המעבד נוטל את מנגינת השיר הבסיסי וההרמוניה שלו ומתכנן את דרך הביצוע של ההרכב שהוא בוחר, כלי הנגינה הנבחרים, עם המקצב והאווירה הרצויים, דרכי הביצוע, התפקיד שינגן כל אחד מהכלים והקולות ועוד.
אפשר לדמות את המעבד המוסיקלי לאדריכל של שירים. העיבוד הוא הבניין שתכנן. אחר-כך יבואו הנגנים והזמרים ויבנו על פי העיבוד את הבניין השלם - שהוא השיר או היצירה.
הנה ההקלטה המקורית "בלילות של ירח מלא" של הזמר ערן צור:
https://youtu.be/h6uWjFLMdVE
עיבוד אקוסטי לאותו השיר:
https://youtu.be/ca6q0AQ746s
סולו אנפלאגד, רק בליווי גיטרה:
https://youtu.be/Fz66JFs6Zwk
עיבוד "לייב" בהופעה עם זמר נוסף (גבע אלון):
https://youtu.be/rnN5YqEIIFs
ועיבוד להרכב קלאסי לאותו השיר:
https://youtu.be/gGw77Ds-soI
איזה מחשב מציג יצירות במוזיאון?
ציור ויצירה אמנותית בכלל הן פעולות מורכבות למחשב ולכן מחשבים המסוגלים לצייר בעצמם הם תופעה יחודית. את המחשב AARON מפתח האמן האמריקאי הרולד כהן כבר מעל 30 שנה, במעבדה לאינטליגנציה מלאכותית של אוניברסיטת סטנפורד. הוא תוכנת כך שיוכל לצייר תמונות בסגנונות ציור מגוונים. למחשב, סוג של רובוט מצייר, הוזן ידע אמנותי שמאפשר לו לצייר עצמים שונים, כמו בני אדם, צמחים ודומם. למחשב תוכנתו גם אלגוריתמים וכללים אמנותיים שבהם מצוייד הצייר, כמו העובדה שבסיסו של עצם רחוק הוא גבוה מבסיסו של עצם קרוב, שהוא קטן יותר מהקרוב, מוסתר על ידיו ועוד. בנוסף הגדיר האמן כללים שלקוחים מניסיונו כצייר ומורה פעיל לציור, בצירוף ידע מהתחום בתחומים כמו צבע, קומפוזיציה ופרספקטיבה.
יש ויכוח אמיתי מה מידת היצירתיות של המחשב הזה, שכן את היכולת לבצע הוראות שנלמדו יכול לבצע כל תלמיד ציור והרי אמן הוא אדם שמעבד את הידע שברשותו, מוסיף מהיצירתיות הטבעית שלו ופורץ את גבולות מה שכבר נעשה. ועדיין, הציורים של AARON הם כה מרשימים ומעוררי עניין, שחובבי אמנות רבים לא מצליחים להבחין ביניהם לבין ציורים שנעשו על ידי ציירים אנושיים. כיום מוצגים רבים מהם בתערוכות ובמוזיאונים בכל העולם ורבים מהם אף נרכשו במהלך השנים בידי אספני אמנות.
הנה הרולד כהן מספר על AARON:
https://youtu.be/MwHQx9BrHQc
הרצאה של הרולד כהן על העבודות של AARON:
https://youtu.be/RyIgu_GSS5g
הנה ציור שנוצר על ידי התוכנה של AARON:
https://youtu.be/3PA-XApZkso
דיון על המחשב המצייר AARON:
https://youtu.be/boKs9JzI1f4
איך יוצרים סרטים וסרטונים ב-AI?
כלי יצירת וידאו בעזרת בינה מלאכותית גנרטיבית מתפתחים במהירות אדירה. עד לא מזמן זו הייתה המהפכה הבאה של הבינה המלאכותית, אבל מהירות הפיתוח של הטכנולוגיה הזו, כמו כל תחום הבינה הגנרטיבית, היא בלתי נתפסת ולכן היא כבר כאן ולא עוצרת לרגע.
וכך, נוסקים מה שהיו שנה קודם סרטונים של 4-5 שניות באיכות תמונה בסיסית עד נמוכה והבנה בינונית למדי של הפרומפטים (ההנחיות הטקסטואליות שבהן מתאר המשתמש את התוצאה המבוקשת). בתוך שנה הם הפכו לסרטונים מעולים, באיכות תמונה מעולה, היצמדות להנחיות הפרומפט ומאפשרים לבקש זוויות צילום, סוגי שוטים, סוג או ז'אנר הסרט ועוד.
וגם קהילת הקוד הפתוח (ראו בתגית "קוד פתוח") לא טומנת ידה בצלחת. לעומת מודלים מסחריים סגורים ויקרים למשתמש, המודלים שלהם מאפשרים יצירת סרטונים בארכיטקטורה עם שקיפות וחדשנות וללא עלות, תוך אימוץ של טכנולוגיות AI מהחדשניות ביותר, גם בחינם להורדה והרצה על המחשב המשתמש וגם אונליין, בהגבלות בשל העלות שעולה לשתפן כך.
מדהים לחשוב שמה שבעבר צולם באלפי דולרים מינימום לשניה של סרט, נוצר עכשיו בכמה פקודות מקלדת, שמייצרות סרטונים שווי ערך להפקה מורכבת, יקרה, עתירת מקצוענות וכוח אדם, כשלא פעם ביצועי אפקטים מיוחדים ו-CGI, יקרים ומורכבים לצילום, מוחלפים במחי פקודת מקלדת פשוטה ודמיון מפותח של היוצרים.
היום הבינה המלאכותית יוצרת סרטונים מעולים וברמה מטורפת, אפילו על בסיס של תמונות סטילס (תמונות רגילות), שהועלו אליה ונוספה להם הנחייה שאומרת מה "עושים" האובייקטים שבתמונה כשהם "משתתפים בצילומים".
וזה בדיוק מה שמדאיג היום רבים בתעשיית הקולנוע. קשה להימלט מהמחשבה כמה ואילו מקצועות עומדים להיעלם בקרוב מהעולם, מהמסך, הגדול או הקטן. בצל הקדמה הזו עלולים כמה א.נשים לאבד את פרנסתם. החלפתם הצפויה בבינה מלאכותית תהיה כי היא זולה, יעילה, צייתנית וכזו שאף פעם לא חולה, לא עצובה ולא מאחרת, כי הילד שלה מרגיש לא טוב בבית...
אז לצד זה שהבינה המלאכותית מרגשת, תורמת ליצירתיות וגלומות בה אינספור אפשרויות בלתי נגמרות, היא טומנת בחובה גם איומים וסכנות לאנושות ולנו בני האדם. תעשיית הקולנוע כולה עלולה להיות מוחלפת בהדרגה במיליוני רובוטים שקוראים להם AI ואין להם אפילו גוף לחבוט בו. רק אינטליגנציה מלאכותית, שלא מרחמת ולא חומלת, כי היא עושה רק מה שאומרים לה. במקלדת, כן?
הפתרון, כי חייבים לדבר אופטימית שוטפת, הוא ללמוד את הכלים החדשים הללו. יידע כל מקצוען קולנוע שבמקום להיות מוחלף ב-AI, עדיף לדעת AI ולהשתלב בעולם החדש הזה.
הנה מינימקס המטורפת בווידאו AI:
https://youtu.be/4QXCV_TYKZc?long=yes
מודל וידאו בינתי ישראלי (עברית):
https://youtu.be/CkpLiPWLcHo
אפשרויות הווידאו AI שהולכות ומתפתחות במהירות - הנה Neurawik:
https://youtu.be/1HVkzZiv82Q
סרטון AI שנוצר באמצעות Google Veo 2 המדהים:
https://youtu.be/25adlZRtUCo
האם מתקרב הסוף של עשיית סרטים רגילה? (עברית)
https://youtu.be/kx3H1jFHncY
דברים שרק AI יכול לעשות (ללא מילים):
https://youtu.be/f-Vbm-iQ_Xw
הדרכה ל-Image to Video שהופכת תמונה לסרטון וידאו (עברית):
https://youtu.be/mR3rN8vphC8
קליפ AI של שיר של הביטלס:
https://youtu.be/Z9MZdNrGbM4
כך יוצרים מתמונות בעזרת פרומפט וידאו AI בקלות עם Minimax (עברית):
https://youtu.be/F-gl4E5yo60
כך יוצרים לייב פורטרייט - דיוקן עם מחוות שלכם:
https://youtu.be/kM3KSrPrh9c
קליפ מתמונה:
https://youtu.be/yCczY9PNeao
קדימון AI מדומה לסרט מדע בדיוני שלא קיים. האם בקרוב הסרט?
https://youtu.be/oAIrJP4n5sQ
כך מחליפים פנים לדמויות וידאו, מה שנקרא Faceswap:
https://youtu.be/vVs0DZ8VyGQ
על סקיצה של ג'ון לנון שהושלמה 40 שנה אחרי מותו עם קליפ משולב דמויות AI:
https://youtu.be/APJAQoSCwuA?long=yes
Magic Hour AI - כלי שיוצר סרטונים עד 60 שניות, שזה הכי הרבה:
https://youtu.be/eSpuvmRhcPg?long=yes
KREA - מודל ליצירת סרטונים AI:
https://youtu.be/OBewafac0Xs?long=yes
MINIMAX - עוד מודל וידאו מדהים מסין:
https://youtu.be/7JZLLxV1AGc?long=yes
כלי וידאו שמייצר ישר סרטון רב-סצנות:
https://youtu.be/BCCUNiToo94?long=yes
כלי הווידאו המומלצים לתחילת 2025:
https://youtu.be/K04zRJ8Vl_s?long=yes
וכך מייצרים סרטי וידאו ארוכים בתחילת 2025:
https://youtu.be/tWmVbn4rUd0?long=yes
מהי הבינה המלאכותית גנרטיבית שיודעת לייצר תוכן?
בינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI), בעברית "בינה מלאכותית יוצרת", היא בינה מלאכותית שיכולה לייצר עבור המשתמש מגוון עצום של תוכן חדש. התוכן הזה משתרע על מגוון תחומים גדול, שהולך ומתפתח מיום ליום ובשימוש בצורת כלי איי, כלים שמאפשרים לייצר תכנים ותוצרים באופן מקוון, או בהתקנה על המחשב.
התוכן שבינה גנרטיבית יודעת לייצר כולל החל מטקסטים, דרך תמונות, סרטונים, מוסיקה, אנימציה ומגוון אדיר של סוגי מדיה ויישומים נוספים. ביניהם נכללים כתיבת קוד, עיצוב גרפי, תכניות באינספור תחומים, ניסוחי מכתבים, מאמרים וספרים ועוד.
#בבסיסה, יודעת הבינה המלאכותית לעשות 3 דברים:
1. לקבל דאטה, כלומר נתונים מסוג כלשהו.
2. ללמוד מהדאטה הזה על הסוג.
3. לייצר לבקשת המשתמש תוצרים חדשים מסוג זה.
התקשורת בין המשתמש למודל השפה של בינה הגנרטיבית (LLM) מתבצעת כיום באמצעות כתיבה של פרומפט (Prompt), שהיא הנחייה מילולית בשפה טבעית, השפה הרגילה שלנו, כולל אנגלית, עברית וכדומה (ראו בתגית "פרומפטים").
לפרומפטים הללו מתווספים לעתים ממשקי משתמש נוספים, נוחים, קלים ולרוב גם יעילים יותר למתחילים. ביניהם אנו מוצאים תפריטים, כפתורים על המסך, תגיות, בחירת אפשרויות בכפתורי רדיו, קופסאות סימון וכדומה. כיום נכנס גם הממשק הקולי בו המשתמש משוחח עם מודל השפה וההוראות מתורגמות מקול לטקסט, על ידי ה-AI ומבוצעות מיד.
ההתחלה, אגב, של פיתוח המודלים הללו הייתה צנועה למדי. היא התבטאה בהכנסת קובץ סאונד כמו MP3 למערכת הבינה וקבלת התמלול שלו כטקסט כתוב. בהמשך הפיתוח הלכו השימושים בהם וגדלו, נעשו מורכבים ומדהימים יותר ויותר וכיום הבינה הגנרטיבית היא מפותחת להפליא.
בעיני רבים הבינה הגנרטיבית מאיימת כיום להחליף אנשים בעבודות שהם עושים. מומחים טוענים שזה לא מדויק ושמה שיוחלף הם תהליכי העבודה (בצירוף עובדים שלא יתעדכנו לחידושי ה-AI). לטענתם, תמיד יידרש המרכיב האנושי שיוודא שהשימוש בבינה המלאכותית ובמיוחד היצירתית, יהיה מוצלח.
אז כדי שיוכלו להמשיך לעבוד, העובדים יצטרכו להתעדכן, ללמוד ולהצטייד ביכולות חדשות, שיותאמו לדרישות החדשות של המעסיקים. קראו על כך בתגית "בינה מלאכותית גנרטיבית, אבטלה".
הנה הסבר על הבינה הגנרטיבית:
https://youtu.be/vneJieU5qlg
היכולות המטורפות של הבינה המלאכותית הגנרטיבית (עברית):
https://youtu.be/05oOucZmO8Y
התפתחות התחום הגנרטיבי כפי שהוא מוצג לאחת מאלפי חברות Generative AI (עברית):
https://youtu.be/joJVqKTPVsY
מהי בינה גנרטיבית?
https://youtu.be/pWNAtUwnBS8
משמעות ה-AI הגנרטיבי בעולם הכתיבה העיתונאית:
https://youtu.be/3Jopz-V-IRQ
הנה הסבר מעמיק על הבינה המלאכותית היוצרת:
https://youtu.be/2IK3DFHRFfw?long=yes
אוסף חידושי וחדשות AI וידאו מדצמבר 2024:
https://youtu.be/30ZoRlr-TrY?long=yes
וסקירה מקיפה על הבינה המלאכותית הג'נרטיבית:
https://youtu.be/2IK3DFHRFfw?long=yes
מהו המחשב המלחין?
המחשב IAMUS הוא מחשב שמלחין מוסיקה. IAMUS שהתוכנה שבו יוצרת מנגינות, הרמוניה ומרקמים מוסיקליים נעימים לאוזן, נבנה בידי מדענים באוניברסיטה של מאלגה בספרד.
אם היה מבחן טיורינג ליצירתיות, מעניין אם המוסיקה של המחשב יאמוס הייתה מסוגלת להטעות אנשים מיומנים לחשוב שהיא נכתבה בידי בני אדם. כלומר, האם מלחין וירטואלי היה מצליח להתחזות למלחין בן אנוש..
כמובן שיאמוס המחשב אינו יצירתי כמו בן-אנוש. בשלב הזה הוא בעיקר יודע לבצע את פעולת ההלחנה, על פי הכללים ה"נכונים" שאותם יודע כל מלחין מיומן שלמד וקיבל השכלה מוסיקלית. לגבי היופי והמקוריות של המוסיקה שיוצר המחשב הזה, יש מחלוקת רבה עד כמה הוא "יצירתי".
הכירו את מבחן לאבלייס שבוחן אם מכונה אכן ממציאה רעיונות מוסיקליים בעצמה (מתורגם):
https://youtu.be/Rh9vBczqMk0
למידת מכונה שמסייעת ליוצרים לחבר מקצבים ומהלכים בהיפ הופ:
https://youtu.be/mOjWyRqiDds
הבה נחקור את תוכנת IAMUS של המלחין הממוחשב:
https://youtu.be/KhiupLtyibs
הנה יצירה של יאמוס לקלרינט סולו:
https://youtu.be/FCsbEY9pxTU
להרכב קאמרי:
https://youtu.be/Uq3iKbCNDCM
קטעים מהתקליטור הראשון של יאמוס עם מוסיקה שלו:
https://youtu.be/cv4y_BRJokM
מדריך מגניב להלחנה בעזרת קבצי MIDI שיוצר ChatGPT:
https://youtu.be/tV82Wy-tXRE?long=yes
וכלי AI שמלחין מוסיקה בסגנון יוהן סבסטיאן באך:
https://youtu.be/na2ZOUfUwbs?long=yes
מהי המוסיקה שיוצר ה-AI?
המוסיקה של הבינה מלאכותית הג'נרטיבית היא אחד הפלאים האחרונים והמדהימים של הז'אנר הנפלא הזה.
בינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI) היא בינה מלאכותית שיכולה לייצר עבור המשתמש מגוון של תוכן חדש, החל מטקסטים, דרך תמונות, סרטונים, מוסיקה ומגוון סוגי מדיה נוספים.
הבינה המלאכותית המוזיקלית יודעת לעשות 3 דברים:
1. לקבל דאטה מוסיקלי, כלומר נתונים, בכמויות ענק, מכל סגנון של מוסיקה, מכל תקופה או אזור ותרבות בעולם ועם כל קול וכלי מוסיקלי אפשרי.
2. ללמוד מהדאטה הזה איך הדברים נשמעים.
3. לייצר מוסיקה חדשה, לפי דרישות המשתמש כפי שנוסחו בהוראה מילולית פשוטה (פרומפט).
פלטפורמות וכלי בינה פופולריים כמו Suno ו-Udio מאפשרים היום יצירת מוסיקה קלה וחדשנית. יצירה כזו של מוסיקה לא מחייבת את המשתמשים בידע מוסיקלי אלא רק ביכולות ניסוח פרומפטים וטעם טוב, שיאפשר ליצור מוסיקה טובה באמצעות בינה מלאכותית.
את הידע המוסיקלי שנדרש מאז ומעולם, בכדי להלחין ולכתוב שירים ומוסיקה כלית, מחליפים כאן אלגוריתמים מתקדמים ויכולת של המודלים הבינתיים להבין את הפרומפטים, אותם תיאורים טקסטואליים שהמשתמשים כותבים ולהפוך אותם ליצירות מוסיקליות, שכוללות מלודיה (מנגינה), עיבוד והפקה שנשמעת לא פעם מקצועית והולכת ומשתפרת בכל גרסה חדשה.
היכולת המדהימה הזו, שמאפשרת לאנשים ללא רקע מוסיקלי ליצור מוסיקה ושירים שלמים בקלות יחסית, מאפשרת פתיחה של עולם יצירת המוסיקה לציבורים חדשים ופותחת הזדמנויות חדשות לביטוי יצירתי ואמנותי.
פרויקט נחמד ביוטיוב, למשל, נקרא AI Beatles ומייצר שירים שהביטלס מעולם לא שרו. הם מהמילים והמוסיקה ועד לקולות וצורת השירה, הם נשמעים מאוד כמו הדבר האמיתי אבל הם לגמרי בינה מלאכותית. את הקליפים יוצרים שם מחומרים אמיתיים, אבל סביר להניח שעם התפתחות המודלים המדהימים של הווידאו הגנרטיבי גם הם יזכו לשדרוג בינתי ובהמשך יהיו לגמרי AI.
עוד מודל Gen AI מעניין הוא Diff-A-Riff, שיוצר ליווי כלי לריף מוסיקלי שהעלית. הוא משתמש במקודד אוטומטי (CAE) ומודל דיפוזיה סמוי (LDM) כדי ליצור ערוצי מוסיקה, תפקידי כלים נוספים שמתאימים ללוות את הריף המקורי. עם Diff-A-Riff, ניתן לתת רפרנס, מעין השראה או רוח מוסיקלית, או פרומפט - הנחייה מילולית שתנחה את המודל בהפקת הערוצים הנוספים הללו. בכך פותח המודל, כלומר הכלי, אפשרויות חדשות ומרגשות, הן למוסיקאים המחפשים השראה וכן לחובבים או מתעניינים שרוצים לשלב בינה גנרטיבית וכלי AI במוסיקה.
הנה המודל של Suno שמייצר מוסיקת AI בהזמנה:
https://youtu.be/3_pxKK2wqvI
הבינה המוסיקלית המדהימה של Udio:
https://youtu.be/aQC0FI_asKY
המחשה מוקדמת של שיטת הוספת הכלים והתפקידים במודל Diff-A-Riff:
https://youtu.be/dAq0YcOAB4k
ההבטחה של Fugatto של אנבידיה:
https://youtu.be/qj1Sp8He6e4
הדוגמאות של המודל הבא מ-Eleven labs:
https://youtu.be/WA4Aco4rnTA
טעם רע או אזהרה - הקליפ של Apple שמדגים את החשש של המוסיקאים דווקא מ-Ai:
https://youtu.be/ntjkwIXWtrc
תמיד יהיה מנוע וידאו שיאפשר להפוך את זה לקליפ:
https://youtu.be/Xfhulh3iyWQ
מוסיקה קלאסית לכינור וכלי מיתר שיצרה בינה:
https://youtu.be/iQ6ITnYAIok
Ai Beatles - הפרויקט שמייצר שירים שהביטלס מעולם לא שרו:
https://youtu.be/FSbXnOKBK40
Riffusion - הכלי החדש ליצירת מוסיקת AI (עברית):
https://youtu.be/c5_agjg-_Q4?long=yes
ההבטחה המפוקפקת אך אפשרית לעשות כסף ממוסיקת הבינה:
https://youtu.be/cvRJ_izhs28?long=yes
ואיך עובדים עם סונו 4:
https://youtu.be/5zYHm35V998?long=yes
![מנועי יצירת תמונות](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/52215866648.jpg)
הבינה המלאכותית היצירתית (GenAI) כמו DALL-E היא מערכת המסוגלת לייצר תמונות ודימויים ויזואליים דמיוניים, המבוססים על פרומפטים - תיאורי מלל, אינפוטים טקסטואליים שכתב והזין לה המשתמש.
הכל הוא חלק מטכנולוגיה שנקראת "ג'נרטיב AI". זו בינה מלאכותית שבמקום לחשב ולנצח במשחקי טריוויה הפכה ליוצרת AI, לציירת, צלמת ועוד כל מיני סוגי אמנים - אבל במקרה שלה - תמיד באינטליגנציה מלאכותית.
באמצעות פרומפטים, תיאורים מילוליים דוגמת "אביר ימי-בייניימי עשוי מחצילים" או "מגדל מודרני בנוי על שריון של צב בסגנון פיקאסו" מייצרת המערכת תמונות וציורים מרהיבים ואפילו מדהימים.
ליצירת התמונות מהטקסט אחראית הבינה המלאכותית המבוססת על למידה עמוקה, מערכת הלומדת בעצמה רשתות נוירונים מלאכותיות, על סמך דפוסים שהיא מאתרת עצמאית, במיליוני תמונות וציורים המוזנים אליה על ידי המפעילים שלה.
להישג המקורי של DALL-E קמו די מהר מתחרים איכותיים לא פחות ואף יותר. הם מציעים עולם חדש וחסר תקדים של ציירים בינתיים, שרק ממתינים לבקשות מהמשתמשים ומזדרזים לצייר מבחר טיוטות, מהן יכול המשתמש לבחור את התוצר הסופי שמועדף, שיבוצע באיכות גבוהה.
איש לא יודע בדיוק כיצד המנועים השונים פועלים, אבל זו עבודה מדהימה של למידה עמוקה שמעבדת בעצמה את הדאטה ממיליוני תמונות ומלמדת את עצמה לצייר ולפרש את הפרומפטים לפיקסלים ותמונות.
התוצאות של DALL-E 2 היכו די מהר גלים בעולם הבינה המלאכותית ותחרות של חברות ומפתחי קוד פתוח יצרו גם הרבה שיפורים, הן באיכות הטכנית של התמונות והן ביכולות האמנותיות. כך למשל הולכות התמונות ונעשות מפורטות, הרזולוציה גדלה, יכולות הריאליזם, עבודת הצל והתאורה, השימוש במרקמים וציור הנראה כמעט טבעי לחלוטין. השטח מלא במודלים שבראשם מידג'רני, אידיאוגרם ו-Flux, המודל בקוד פותח שמייצר תוצרים שומטי לסתות.
הנה כלי Gen AI מצטיין ליצירה ויזואלית:
https://youtu.be/XZjaHJP0PQE
באיזה כלי לבחור לכל צורך? (עברית)
https://youtu.be/a5wUS6SQ0us?t=1m47s
"דאל-E" שכבר יכולה לצייר דיוקנאות מתיאור מילולי בשפה טבעית של מה שיכיל הציור:
https://youtu.be/qTgPSKKjfVg
על היכולת המופלאה של דאלי ליצור אמנות:
https://youtu.be/hiSgpZUAy2c
הסבר אמנות ה-AI:
https://youtu.be/alJdw4JDJ4o
מנועי יצירת תמונות מתחרים:
https://youtu.be/rGbNJrywLhk
גם היהדות ואפילו החרדית מקבלת אפשרויות שהולכות ומתפתחות (עברית):
https://youtu.be/KR29znIp2LU
ה"אאוט פיינטינג" של דאלי, בו הוא מרחיב תמונה:
https://youtu.be/G-Wsh1vUeVQ
קבלו משפר פרומפטים ליצירת תמונות (עברית):
https://youtu.be/HLhRFaXQ0vQ
מדריך להרחבת תמונות:
https://youtu.be/V1KLG159A2s
קליפ שכולו תמונות שנוצרו ממילות שיר של קינג קרימזון:
https://youtu.be/VR3AWdyVVdU
למה יש לבינה כל הזמן בעיה עם אצבעות?
https://youtu.be/24yjRbBah3w
גם למחוללי תמונות מעולים כמו מידג'רני יש בעיות (עברית):
https://youtu.be/xUpUhHsAWlg?long=yes
הסבר מעמיק וארוך על יצירת תמונות גנרטיבית (עברית):
https://youtu.be/aHPFq-Q6JQ0?long=yes
ויוצר רשת שחודש שלם העלה לרשת החברתית תמונות אושר ואווירה שיצר AI - ואז גילה לעוקביו את האמת:
https://youtu.be/FRClNMC_z-s?long=yes
![סטוריבורד](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/4135578987.jpg)
סטוריבורד (StoryBoard) בקולנוע הוא תיאור של השוטים המתוכננים לצילום, לרוב כשהם מצויירים על גבי נייר, כמו בקומיקס. מדובר בלוח תכנון שביצירתו יוצרי סרטים מקילים ומשביחים את תהליך הפרה-פרודקשן של הסרט.
בסטוריבורד מתוארים הצילומים המתוכננים מראש, בצורה ויזואלית, כדי לתאר את צילומי הווידאו או הפילם המתוכננים, עוד לפני הצילום.
המטרה של הסטוריבורד, בעברית "לוח סיפור", היא להקל על הבמאי ועל בעלי המקצוע השונים, בתכנון של צילומי הסרט.
הסטורי בורד מאפשר להבין את הסרט כפי שייראה על ציר הזמן, תמונה אחרי תמונה. הוא מסייע להמחיש את הסיפור, שוט אחרי שוט.
בעזרת הסטורי בורד ניתן לבדוק ולבקר מראש ובקלות רבה יותר דברים כמו מה עובד בסיפור ומה לא, לסמן כמה זמן ייקח כל שוט בסרט, לבחון האם הזרימה בין השוטים עובדת היטב והאם החיתוכים בין השוטים עובדים נכון.
בתור ייצוג גרפי של האופן שבו הסרט יתפתח, צילום אחר צילום, ייתכן שיצירת סטוריבורד נראה כמו שלב נוסף ואולי מיותר בתהליך הכנת סרט קצר או סרטון, אבל מדובר בשלב שמומלץ לעשות מה שניתן כדי לא לדלג עליו.
מקור השם "סטורי בורד" מגיע מהנוהג שהיה באולפני האנימציה הגדולים של פעם, לתלות איורים של כל שוט ושוט בסרט, על גבי לוח גדול על קיר האולפן. האיורים הללו איפשרו לצוות להתייחס לתכנית-העל של הסרט והוא היווה מעין מתכון להכנתו.
הנה דוגמה קצרה לסטורי בורד (עברית):
https://youtu.be/Rz1E0O3PSSw
מה זה סטורי בורד?
https://youtu.be/bpZjnH9wA4k
איך הסטוריבורד עובד?
https://youtu.be/6aTnEanIXBk
דוגמה לסטורי בורד מומחז בווידאו (עברית):
https://youtu.be/udK6HLxpaJE
הדרכה כיצד לעשות סטורי בורד, גם אם אינכם ציירים:
https://youtu.be/ux_Em1lVsjI
ויצירת סטוריבורד באמצעות כלי AI בסגנון של "Black and white sketch drawing style":
https://youtu.be/MKOG__oIe1o
![עיבוד מוזיקלי](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/20402840520.jpg)
העיבוד המוסיקלי (Musical Arrangement) הוא ארגון של שיר או יצירה, לצורך ביצוע או הקלטה.
בעיבוד המוסיקלי יש ארגון של סגנון הביצוע, המקצב, הסולם, ההרכב המבצע, הכלים המשתתפים וכדומה. העיבוד הוא כמו בימוי של השיר, או עיבוד לתסריט של ספר.
המעבד נוטל את מנגינת השיר הבסיסי וההרמוניה שלו ומתכנן את דרך הביצוע של ההרכב שהוא בוחר, כלי הנגינה הנבחרים, עם המקצב והאווירה הרצויים, דרכי הביצוע, התפקיד שינגן כל אחד מהכלים והקולות ועוד.
אפשר לדמות את המעבד המוסיקלי לאדריכל של שירים. העיבוד הוא הבניין שתכנן. אחר-כך יבואו הנגנים והזמרים ויבנו על פי העיבוד את הבניין השלם - שהוא השיר או היצירה.
הנה ההקלטה המקורית "בלילות של ירח מלא" של הזמר ערן צור:
https://youtu.be/h6uWjFLMdVE
עיבוד אקוסטי לאותו השיר:
https://youtu.be/ca6q0AQ746s
סולו אנפלאגד, רק בליווי גיטרה:
https://youtu.be/Fz66JFs6Zwk
עיבוד "לייב" בהופעה עם זמר נוסף (גבע אלון):
https://youtu.be/rnN5YqEIIFs
ועיבוד להרכב קלאסי לאותו השיר:
https://youtu.be/gGw77Ds-soI
![AARON](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/448871324.jpg)
ציור ויצירה אמנותית בכלל הן פעולות מורכבות למחשב ולכן מחשבים המסוגלים לצייר בעצמם הם תופעה יחודית. את המחשב AARON מפתח האמן האמריקאי הרולד כהן כבר מעל 30 שנה, במעבדה לאינטליגנציה מלאכותית של אוניברסיטת סטנפורד. הוא תוכנת כך שיוכל לצייר תמונות בסגנונות ציור מגוונים. למחשב, סוג של רובוט מצייר, הוזן ידע אמנותי שמאפשר לו לצייר עצמים שונים, כמו בני אדם, צמחים ודומם. למחשב תוכנתו גם אלגוריתמים וכללים אמנותיים שבהם מצוייד הצייר, כמו העובדה שבסיסו של עצם רחוק הוא גבוה מבסיסו של עצם קרוב, שהוא קטן יותר מהקרוב, מוסתר על ידיו ועוד. בנוסף הגדיר האמן כללים שלקוחים מניסיונו כצייר ומורה פעיל לציור, בצירוף ידע מהתחום בתחומים כמו צבע, קומפוזיציה ופרספקטיבה.
יש ויכוח אמיתי מה מידת היצירתיות של המחשב הזה, שכן את היכולת לבצע הוראות שנלמדו יכול לבצע כל תלמיד ציור והרי אמן הוא אדם שמעבד את הידע שברשותו, מוסיף מהיצירתיות הטבעית שלו ופורץ את גבולות מה שכבר נעשה. ועדיין, הציורים של AARON הם כה מרשימים ומעוררי עניין, שחובבי אמנות רבים לא מצליחים להבחין ביניהם לבין ציורים שנעשו על ידי ציירים אנושיים. כיום מוצגים רבים מהם בתערוכות ובמוזיאונים בכל העולם ורבים מהם אף נרכשו במהלך השנים בידי אספני אמנות.
הנה הרולד כהן מספר על AARON:
https://youtu.be/MwHQx9BrHQc
הרצאה של הרולד כהן על העבודות של AARON:
https://youtu.be/RyIgu_GSS5g
הנה ציור שנוצר על ידי התוכנה של AARON:
https://youtu.be/3PA-XApZkso
דיון על המחשב המצייר AARON:
https://youtu.be/boKs9JzI1f4
אמנות AI
![וידאו AI](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/53968036759.jpg)
כלי יצירת וידאו בעזרת בינה מלאכותית גנרטיבית מתפתחים במהירות אדירה. עד לא מזמן זו הייתה המהפכה הבאה של הבינה המלאכותית, אבל מהירות הפיתוח של הטכנולוגיה הזו, כמו כל תחום הבינה הגנרטיבית, היא בלתי נתפסת ולכן היא כבר כאן ולא עוצרת לרגע.
וכך, נוסקים מה שהיו שנה קודם סרטונים של 4-5 שניות באיכות תמונה בסיסית עד נמוכה והבנה בינונית למדי של הפרומפטים (ההנחיות הטקסטואליות שבהן מתאר המשתמש את התוצאה המבוקשת). בתוך שנה הם הפכו לסרטונים מעולים, באיכות תמונה מעולה, היצמדות להנחיות הפרומפט ומאפשרים לבקש זוויות צילום, סוגי שוטים, סוג או ז'אנר הסרט ועוד.
וגם קהילת הקוד הפתוח (ראו בתגית "קוד פתוח") לא טומנת ידה בצלחת. לעומת מודלים מסחריים סגורים ויקרים למשתמש, המודלים שלהם מאפשרים יצירת סרטונים בארכיטקטורה עם שקיפות וחדשנות וללא עלות, תוך אימוץ של טכנולוגיות AI מהחדשניות ביותר, גם בחינם להורדה והרצה על המחשב המשתמש וגם אונליין, בהגבלות בשל העלות שעולה לשתפן כך.
מדהים לחשוב שמה שבעבר צולם באלפי דולרים מינימום לשניה של סרט, נוצר עכשיו בכמה פקודות מקלדת, שמייצרות סרטונים שווי ערך להפקה מורכבת, יקרה, עתירת מקצוענות וכוח אדם, כשלא פעם ביצועי אפקטים מיוחדים ו-CGI, יקרים ומורכבים לצילום, מוחלפים במחי פקודת מקלדת פשוטה ודמיון מפותח של היוצרים.
היום הבינה המלאכותית יוצרת סרטונים מעולים וברמה מטורפת, אפילו על בסיס של תמונות סטילס (תמונות רגילות), שהועלו אליה ונוספה להם הנחייה שאומרת מה "עושים" האובייקטים שבתמונה כשהם "משתתפים בצילומים".
וזה בדיוק מה שמדאיג היום רבים בתעשיית הקולנוע. קשה להימלט מהמחשבה כמה ואילו מקצועות עומדים להיעלם בקרוב מהעולם, מהמסך, הגדול או הקטן. בצל הקדמה הזו עלולים כמה א.נשים לאבד את פרנסתם. החלפתם הצפויה בבינה מלאכותית תהיה כי היא זולה, יעילה, צייתנית וכזו שאף פעם לא חולה, לא עצובה ולא מאחרת, כי הילד שלה מרגיש לא טוב בבית...
אז לצד זה שהבינה המלאכותית מרגשת, תורמת ליצירתיות וגלומות בה אינספור אפשרויות בלתי נגמרות, היא טומנת בחובה גם איומים וסכנות לאנושות ולנו בני האדם. תעשיית הקולנוע כולה עלולה להיות מוחלפת בהדרגה במיליוני רובוטים שקוראים להם AI ואין להם אפילו גוף לחבוט בו. רק אינטליגנציה מלאכותית, שלא מרחמת ולא חומלת, כי היא עושה רק מה שאומרים לה. במקלדת, כן?
הפתרון, כי חייבים לדבר אופטימית שוטפת, הוא ללמוד את הכלים החדשים הללו. יידע כל מקצוען קולנוע שבמקום להיות מוחלף ב-AI, עדיף לדעת AI ולהשתלב בעולם החדש הזה.
הנה מינימקס המטורפת בווידאו AI:
https://youtu.be/4QXCV_TYKZc?long=yes
מודל וידאו בינתי ישראלי (עברית):
https://youtu.be/CkpLiPWLcHo
אפשרויות הווידאו AI שהולכות ומתפתחות במהירות - הנה Neurawik:
https://youtu.be/1HVkzZiv82Q
סרטון AI שנוצר באמצעות Google Veo 2 המדהים:
https://youtu.be/25adlZRtUCo
האם מתקרב הסוף של עשיית סרטים רגילה? (עברית)
https://youtu.be/kx3H1jFHncY
דברים שרק AI יכול לעשות (ללא מילים):
https://youtu.be/f-Vbm-iQ_Xw
הדרכה ל-Image to Video שהופכת תמונה לסרטון וידאו (עברית):
https://youtu.be/mR3rN8vphC8
קליפ AI של שיר של הביטלס:
https://youtu.be/Z9MZdNrGbM4
כך יוצרים מתמונות בעזרת פרומפט וידאו AI בקלות עם Minimax (עברית):
https://youtu.be/F-gl4E5yo60
כך יוצרים לייב פורטרייט - דיוקן עם מחוות שלכם:
https://youtu.be/kM3KSrPrh9c
קליפ מתמונה:
https://youtu.be/yCczY9PNeao
קדימון AI מדומה לסרט מדע בדיוני שלא קיים. האם בקרוב הסרט?
https://youtu.be/oAIrJP4n5sQ
כך מחליפים פנים לדמויות וידאו, מה שנקרא Faceswap:
https://youtu.be/vVs0DZ8VyGQ
על סקיצה של ג'ון לנון שהושלמה 40 שנה אחרי מותו עם קליפ משולב דמויות AI:
https://youtu.be/APJAQoSCwuA?long=yes
Magic Hour AI - כלי שיוצר סרטונים עד 60 שניות, שזה הכי הרבה:
https://youtu.be/eSpuvmRhcPg?long=yes
KREA - מודל ליצירת סרטונים AI:
https://youtu.be/OBewafac0Xs?long=yes
MINIMAX - עוד מודל וידאו מדהים מסין:
https://youtu.be/7JZLLxV1AGc?long=yes
כלי וידאו שמייצר ישר סרטון רב-סצנות:
https://youtu.be/BCCUNiToo94?long=yes
כלי הווידאו המומלצים לתחילת 2025:
https://youtu.be/K04zRJ8Vl_s?long=yes
וכך מייצרים סרטי וידאו ארוכים בתחילת 2025:
https://youtu.be/tWmVbn4rUd0?long=yes
![בינה מלאכותית גנרטיבית](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/53576645099.jpg)
בינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI), בעברית "בינה מלאכותית יוצרת", היא בינה מלאכותית שיכולה לייצר עבור המשתמש מגוון עצום של תוכן חדש. התוכן הזה משתרע על מגוון תחומים גדול, שהולך ומתפתח מיום ליום ובשימוש בצורת כלי איי, כלים שמאפשרים לייצר תכנים ותוצרים באופן מקוון, או בהתקנה על המחשב.
התוכן שבינה גנרטיבית יודעת לייצר כולל החל מטקסטים, דרך תמונות, סרטונים, מוסיקה, אנימציה ומגוון אדיר של סוגי מדיה ויישומים נוספים. ביניהם נכללים כתיבת קוד, עיצוב גרפי, תכניות באינספור תחומים, ניסוחי מכתבים, מאמרים וספרים ועוד.
#בבסיסה, יודעת הבינה המלאכותית לעשות 3 דברים:
1. לקבל דאטה, כלומר נתונים מסוג כלשהו.
2. ללמוד מהדאטה הזה על הסוג.
3. לייצר לבקשת המשתמש תוצרים חדשים מסוג זה.
התקשורת בין המשתמש למודל השפה של בינה הגנרטיבית (LLM) מתבצעת כיום באמצעות כתיבה של פרומפט (Prompt), שהיא הנחייה מילולית בשפה טבעית, השפה הרגילה שלנו, כולל אנגלית, עברית וכדומה (ראו בתגית "פרומפטים").
לפרומפטים הללו מתווספים לעתים ממשקי משתמש נוספים, נוחים, קלים ולרוב גם יעילים יותר למתחילים. ביניהם אנו מוצאים תפריטים, כפתורים על המסך, תגיות, בחירת אפשרויות בכפתורי רדיו, קופסאות סימון וכדומה. כיום נכנס גם הממשק הקולי בו המשתמש משוחח עם מודל השפה וההוראות מתורגמות מקול לטקסט, על ידי ה-AI ומבוצעות מיד.
ההתחלה, אגב, של פיתוח המודלים הללו הייתה צנועה למדי. היא התבטאה בהכנסת קובץ סאונד כמו MP3 למערכת הבינה וקבלת התמלול שלו כטקסט כתוב. בהמשך הפיתוח הלכו השימושים בהם וגדלו, נעשו מורכבים ומדהימים יותר ויותר וכיום הבינה הגנרטיבית היא מפותחת להפליא.
בעיני רבים הבינה הגנרטיבית מאיימת כיום להחליף אנשים בעבודות שהם עושים. מומחים טוענים שזה לא מדויק ושמה שיוחלף הם תהליכי העבודה (בצירוף עובדים שלא יתעדכנו לחידושי ה-AI). לטענתם, תמיד יידרש המרכיב האנושי שיוודא שהשימוש בבינה המלאכותית ובמיוחד היצירתית, יהיה מוצלח.
אז כדי שיוכלו להמשיך לעבוד, העובדים יצטרכו להתעדכן, ללמוד ולהצטייד ביכולות חדשות, שיותאמו לדרישות החדשות של המעסיקים. קראו על כך בתגית "בינה מלאכותית גנרטיבית, אבטלה".
הנה הסבר על הבינה הגנרטיבית:
https://youtu.be/vneJieU5qlg
היכולות המטורפות של הבינה המלאכותית הגנרטיבית (עברית):
https://youtu.be/05oOucZmO8Y
התפתחות התחום הגנרטיבי כפי שהוא מוצג לאחת מאלפי חברות Generative AI (עברית):
https://youtu.be/joJVqKTPVsY
מהי בינה גנרטיבית?
https://youtu.be/pWNAtUwnBS8
משמעות ה-AI הגנרטיבי בעולם הכתיבה העיתונאית:
https://youtu.be/3Jopz-V-IRQ
הנה הסבר מעמיק על הבינה המלאכותית היוצרת:
https://youtu.be/2IK3DFHRFfw?long=yes
אוסף חידושי וחדשות AI וידאו מדצמבר 2024:
https://youtu.be/30ZoRlr-TrY?long=yes
וסקירה מקיפה על הבינה המלאכותית הג'נרטיבית:
https://youtu.be/2IK3DFHRFfw?long=yes
![IAMUS](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/36931049776.jpg)
המחשב IAMUS הוא מחשב שמלחין מוסיקה. IAMUS שהתוכנה שבו יוצרת מנגינות, הרמוניה ומרקמים מוסיקליים נעימים לאוזן, נבנה בידי מדענים באוניברסיטה של מאלגה בספרד.
אם היה מבחן טיורינג ליצירתיות, מעניין אם המוסיקה של המחשב יאמוס הייתה מסוגלת להטעות אנשים מיומנים לחשוב שהיא נכתבה בידי בני אדם. כלומר, האם מלחין וירטואלי היה מצליח להתחזות למלחין בן אנוש..
כמובן שיאמוס המחשב אינו יצירתי כמו בן-אנוש. בשלב הזה הוא בעיקר יודע לבצע את פעולת ההלחנה, על פי הכללים ה"נכונים" שאותם יודע כל מלחין מיומן שלמד וקיבל השכלה מוסיקלית. לגבי היופי והמקוריות של המוסיקה שיוצר המחשב הזה, יש מחלוקת רבה עד כמה הוא "יצירתי".
הכירו את מבחן לאבלייס שבוחן אם מכונה אכן ממציאה רעיונות מוסיקליים בעצמה (מתורגם):
https://youtu.be/Rh9vBczqMk0
למידת מכונה שמסייעת ליוצרים לחבר מקצבים ומהלכים בהיפ הופ:
https://youtu.be/mOjWyRqiDds
הבה נחקור את תוכנת IAMUS של המלחין הממוחשב:
https://youtu.be/KhiupLtyibs
הנה יצירה של יאמוס לקלרינט סולו:
https://youtu.be/FCsbEY9pxTU
להרכב קאמרי:
https://youtu.be/Uq3iKbCNDCM
קטעים מהתקליטור הראשון של יאמוס עם מוסיקה שלו:
https://youtu.be/cv4y_BRJokM
מדריך מגניב להלחנה בעזרת קבצי MIDI שיוצר ChatGPT:
https://youtu.be/tV82Wy-tXRE?long=yes
וכלי AI שמלחין מוסיקה בסגנון יוהן סבסטיאן באך:
https://youtu.be/na2ZOUfUwbs?long=yes
![יצירת מוסיקה ב-AI](https://eureka.b-cdn.net/images/w400/8096604267.jpg)
המוסיקה של הבינה מלאכותית הג'נרטיבית היא אחד הפלאים האחרונים והמדהימים של הז'אנר הנפלא הזה.
בינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI) היא בינה מלאכותית שיכולה לייצר עבור המשתמש מגוון של תוכן חדש, החל מטקסטים, דרך תמונות, סרטונים, מוסיקה ומגוון סוגי מדיה נוספים.
הבינה המלאכותית המוזיקלית יודעת לעשות 3 דברים:
1. לקבל דאטה מוסיקלי, כלומר נתונים, בכמויות ענק, מכל סגנון של מוסיקה, מכל תקופה או אזור ותרבות בעולם ועם כל קול וכלי מוסיקלי אפשרי.
2. ללמוד מהדאטה הזה איך הדברים נשמעים.
3. לייצר מוסיקה חדשה, לפי דרישות המשתמש כפי שנוסחו בהוראה מילולית פשוטה (פרומפט).
פלטפורמות וכלי בינה פופולריים כמו Suno ו-Udio מאפשרים היום יצירת מוסיקה קלה וחדשנית. יצירה כזו של מוסיקה לא מחייבת את המשתמשים בידע מוסיקלי אלא רק ביכולות ניסוח פרומפטים וטעם טוב, שיאפשר ליצור מוסיקה טובה באמצעות בינה מלאכותית.
את הידע המוסיקלי שנדרש מאז ומעולם, בכדי להלחין ולכתוב שירים ומוסיקה כלית, מחליפים כאן אלגוריתמים מתקדמים ויכולת של המודלים הבינתיים להבין את הפרומפטים, אותם תיאורים טקסטואליים שהמשתמשים כותבים ולהפוך אותם ליצירות מוסיקליות, שכוללות מלודיה (מנגינה), עיבוד והפקה שנשמעת לא פעם מקצועית והולכת ומשתפרת בכל גרסה חדשה.
היכולת המדהימה הזו, שמאפשרת לאנשים ללא רקע מוסיקלי ליצור מוסיקה ושירים שלמים בקלות יחסית, מאפשרת פתיחה של עולם יצירת המוסיקה לציבורים חדשים ופותחת הזדמנויות חדשות לביטוי יצירתי ואמנותי.
פרויקט נחמד ביוטיוב, למשל, נקרא AI Beatles ומייצר שירים שהביטלס מעולם לא שרו. הם מהמילים והמוסיקה ועד לקולות וצורת השירה, הם נשמעים מאוד כמו הדבר האמיתי אבל הם לגמרי בינה מלאכותית. את הקליפים יוצרים שם מחומרים אמיתיים, אבל סביר להניח שעם התפתחות המודלים המדהימים של הווידאו הגנרטיבי גם הם יזכו לשדרוג בינתי ובהמשך יהיו לגמרי AI.
עוד מודל Gen AI מעניין הוא Diff-A-Riff, שיוצר ליווי כלי לריף מוסיקלי שהעלית. הוא משתמש במקודד אוטומטי (CAE) ומודל דיפוזיה סמוי (LDM) כדי ליצור ערוצי מוסיקה, תפקידי כלים נוספים שמתאימים ללוות את הריף המקורי. עם Diff-A-Riff, ניתן לתת רפרנס, מעין השראה או רוח מוסיקלית, או פרומפט - הנחייה מילולית שתנחה את המודל בהפקת הערוצים הנוספים הללו. בכך פותח המודל, כלומר הכלי, אפשרויות חדשות ומרגשות, הן למוסיקאים המחפשים השראה וכן לחובבים או מתעניינים שרוצים לשלב בינה גנרטיבית וכלי AI במוסיקה.
הנה המודל של Suno שמייצר מוסיקת AI בהזמנה:
https://youtu.be/3_pxKK2wqvI
הבינה המוסיקלית המדהימה של Udio:
https://youtu.be/aQC0FI_asKY
המחשה מוקדמת של שיטת הוספת הכלים והתפקידים במודל Diff-A-Riff:
https://youtu.be/dAq0YcOAB4k
ההבטחה של Fugatto של אנבידיה:
https://youtu.be/qj1Sp8He6e4
הדוגמאות של המודל הבא מ-Eleven labs:
https://youtu.be/WA4Aco4rnTA
טעם רע או אזהרה - הקליפ של Apple שמדגים את החשש של המוסיקאים דווקא מ-Ai:
https://youtu.be/ntjkwIXWtrc
תמיד יהיה מנוע וידאו שיאפשר להפוך את זה לקליפ:
https://youtu.be/Xfhulh3iyWQ
מוסיקה קלאסית לכינור וכלי מיתר שיצרה בינה:
https://youtu.be/iQ6ITnYAIok
Ai Beatles - הפרויקט שמייצר שירים שהביטלס מעולם לא שרו:
https://youtu.be/FSbXnOKBK40
Riffusion - הכלי החדש ליצירת מוסיקת AI (עברית):
https://youtu.be/c5_agjg-_Q4?long=yes
ההבטחה המפוקפקת אך אפשרית לעשות כסף ממוסיקת הבינה:
https://youtu.be/cvRJ_izhs28?long=yes
ואיך עובדים עם סונו 4:
https://youtu.be/5zYHm35V998?long=yes
![](/css/images/photo10.png)